Dom zaprojektowany jak garnitur szyty na miarę

Dom zaprojektowany jak garnitur szyty na miarę

23 lipca, 2022 0 przez admin

Po serii domów które odwiedziliśmy, zdecydowaliśmy, że nadszedł czas, aby zoptymalizować gniazdko w którym zamieszkamy i zrobić z niego dom przyjazny rodzinie. Nawet jeśli na pierwszy rzut oka stare wykończenia wydawały się pochłaniać światło, a zbyt wiele korytarzy zabierało cenne metry kwadratowe, podobało nam się to mieszkanie ze względu na potencjał, który prezentowało.

Dokonaliśmy wyboru

Przede wszystkim postanowiliśmy zrewolucjonizować strefę dzienną, która została podzielona na wiele małych pomieszczeń: poprzez zamianę położenia kuchni i łazienki usługowej oraz eliminację korytarzy. Salon powiększył się ponad dwukrotnie i zawiera dużą otwartą kuchnię, częściowo osłonięty od jadalni. Tutaj zaczęliśmy od rodzinnego stołu, który przekonał nas do odważenia się na antracytową kuchnię. Pani architekt dała nam do zrozumienia, że ​​nie będzie tak groźna, jak się obawialiśmy, także dlatego, że została rozjaśniona pastelowymi tonami salonu. Aby dodać więcej światła i znaczenia do dużego wejścia, Architekt zaprojektowała podwójne żelazne i szklane drzwi, które łączą je z kuchnią. Powierzchnia sypialna pozostała niezmieniona w układzie lokalu, tylko łazienka jest większa, aby zmieścić wannę i prysznic. Więc pracowaliśmy z kolorami i delikatną tapetą za podwójnym łóżkiem.

Dotyk stylu

Paleta sorbetów przechodząca z różu w zieleń to idealna baza dla odważnych nawet czarnych mebli, które zmiękczają dzięki lśniącym mosiężnym akcentom.

Nowe zielone pomysły na penthouse

Odzyskiwanie tego domu z lat 60. zaczyna się od świadomych i ekologicznych wyborów, z jednym celem: żyć w „zdrowym” i wygodnym środowisku!

Minęły cztery lata, odkąd urodziła się druga córka, zaczęliśmy więc szukać większego domu, z ogrodem lub tarasami, bo przestrzeń na zewnątrz jest dla nas priorytetem.

Byłem w pociągu do Mediolanu, kiedy otrzymałem wiadomość e-mail ze strony z nieruchomościami, która mówi „penthouse”. Wyglądał trochę sceptycznie, jednak… miał ten kwadrat, którego szukaliśmy i dwa tarasy. Wysyłam maila do mojego męża, który każe mi natychmiast pojechać i się z nim zobaczyć. W ciągu tygodnia tam dotarliśmy!

Mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze czteropiętrowego budynku z końca lat 60. XX wieku i było w oryginalnym stanie: dobrodziejstwo dla architekta.

Dokonaliśmy kolejnego wyboru

Część sypialna to ta, nad którą pracowaliśmy najwięcej, żeby dostać drugą łazienkę. W salonie usunęliśmy kominek, który dzielił pokój na dwie części i nie pozwalał na jego eksploatację. Kuchnia jest otwarta i jest gabinet z niezależnym wejściem i łazienką. Jednak kluczowym wyborem było naścienne ogrzewanie promiennikowe. Odkryliśmy, że jest zdrowsze i wydajniejsze niż ogrzewanie podłogowe. Pokrycie systemu tynkiem z surowej ziemi pomaga rozprowadzać ciepło i łagodzić szok termiczny między wewnątrz i na zewnątrz. Wybór, z którego jesteśmy bardzo zadowoleni.

Mikroklimat w domu jest bardzo dobry, a nasz córka, która ma alergię, czuje się znacznie lepiej odkąd tu zamieszkaliśmy.

Styl domu

Pod okiem fachowców zakończyliśmy meblowanie domu, dla którego wybraliśmy dominującą zieleń i błękit oraz kwiecistą tapetę i wiele prawdziwych roślin tworzących wystrój harmonijny z pięknymi przestrzeniami zewnętrznymi.

Podsumowanie: Możecie wykorzystać naszą historię, korzystać z naszych pomysłów. Możecie również zrobić to po swojemu, kto wie może lepiej?